یازدهمین سال انتظار برای 175 کیلومتر خط آهن/ بی توجهی به پروژه راه آهن اردبیل

آذوح: انتظار شهروندان اردبیلی برای رسیدن 175 کیلومتر راه آهن به این استان در حالی وارد یازدهمین سال می شود که از نظر همین شهروندان؛
بی توجهی به این پروژه و فرصت های از دست رفته برای اهداف توسعه ای و رونق اقتصادی و سرمایه گذاری استان اردبیل در این مدت، بحث رعایت عدالت در کشور را به وضوح به چالش کشیده است.   
خرداد ماه سال گذشته بود که مسؤولین وقت راه و شهرسازی با حضور در اردبیل از آغاز عملیات ریل گذاری در طول 100 کیلومتر از پروژه راه آهن اردبیل – میانه خبر داده بودند، اما خیلی زود معلوم شد وعده هایی بی اساس بوده و این عملیات تا به امروز تنها در ریل گذاری آزمایشی در محدوده ای به طول تقریبی یک کیلومتر از مسیر، آن هم در نزدیکی شهر اردبیل محدود مانده است.
همین محدوده اجرا شده هم که با نقص و اشکالاتی نظیر کجی و خمیدگی در بخش هایی از ریل همراه است، در فاصله حدوداً 10 کیلومتری از شهر اردبیل و در ابتدای جاده کورائیم خودنمایی می کند و چنین به نظر می رسد که با آن سیمای زنگ زده اش صرفاً نقش زنده نگهداشتن امید به اجرایی شدن کامل طرح راه آهن در دل مردم استان اردبیل را بر عهده داشته باشد!
از یک طرف شهروندان اردبیلی اعتقاد دارند که حتی با در نظر گرفتن بیشترین و خوش بینانه ترین درصد از بین درصدهای متنوع و متفاوت اعلام شده از سوی مسؤولان و نمایندگان استان از میزان پیشرفت فیزیکی پروژه راه آهن اردبیل تا کنون که در مجموع کمتر از 60 درصد می باشد، باز هم با یک حساب سرانگشتی از میزان بودجه فرسایشی! سالانه اختصاص یافته از سوی دولت به این طرح حیاتی، می توان نتیجه گرفت که در صورت تداوم چنین وضعیتی، بایستی 10 سال دیگر هم برای طنین اندازی صدای سوت قطار در اردبیل انتظار بکشیم.
از طرفی مردم استان در حال حاضر شاهد هستند که قطار اردبیل نه در مسیر پر پیچ و خم راه آهن، که در پیچ و خم نظریات گاهاً شگفت آور برخی مسؤولان و نمایندگان استان پیچ و تاب می خورد و همچنان به مقصد نمی رسد!
به طور مثال در یکی از این نظریات و بدون توجه به میزان وقت و سرمایه ای که تا کنون برای پروژه راه آهن اردبیل – میانه صرف شده است، یکی از نمایندگان استان ادعا کرده است که مسیر در نظر گرفته شده برای راه آهن اردبیل غیرکارشناسی بوده و این طرح باید در مسیر اردبیل – نیر – سراب – بستان آباد اجرا می شد.
یا اینکه از سوی مسؤولان استانی و در رأس آنها از سوی وزارت راه و شهرسازی اعلام شده است که بهره برداری از طرح راه آهن اردبیل – میانه تنها با تکیه بر بودجه های دولتی در کوتاه مدت و حتی میان مدت امکان پذیر نخواهد بود و بنابراین پای روش هایی نظیر استفاده از فاینانس یا همان "تأمین منابع مالی مورد نیاز اجرای پروژه از محل تسهیلات اعتباری خارجی" را به میان می کشند.‌
و اما پیچیدگی این روش نیز در این است که علیرغم وجود مزیت هایی در استفاده از فاینانس، بنا به دلایلی از جمله به دلیل اساس قرارداد این نوع اعتبارات که قرارداد در صورت وجود خط اعتباری فعال، بین بانک ایرانی و بانک خارجی(اعتباردهنده) و تحت نظارت بانک مرکزی ایران منعقد می‌شود، و با توجه به تحریم های موجود علیه سیستم بانکی و اعتباراتی کشور و احتمال بروز مشکل در موفقیت این روش؛ با در نظر گرفتن شرایط تحریم، از سوی پیشنهاد دهندگان روش استفاده از فاینانس برای اجرای طرح راه آهن اردبیل نیز تا کنون تضمینی برای موفقیت این شیوه اعلام نشده است.
حال این ما هستیم با همه مشکلات اقتصادی، صنعتی و اشتغال در این استان در کنار بلاتکلیفی طرح نیمه تمام راه آهن اردبیل که گفته می شود رسیدن استان به توسعه پایدار منوط به اتمام و بهره برداری از این طرح ملی است.
طرحی که هرچند ملی اطلاق می شود اما در سایه کم توجهی نمایندگان و مسؤولان مربوطه در استان؛ به هنگام اختصاص بودجه از سوی دولت همچنان در نظر مسؤولان کشوری در ردیف اولویت های پایین قرار می گیرد و در سایه همین کم توجهی ها حتی کار به جایی می رسد که دولتی ها با غیراقتصادی خواندن ادامه راه آهن اردبیل سعی می کنند از اجرایی شدن طرح راه آهن اردبیل به مغان در شمال این استان و از بین المللی شدن این خط آهن ممانعت کنند.
یادآور می شود، پروژه راه آهن اردبیل –  میانه با 175 کیلومتر طول، دارای 24 کیلومتر تونل و بیش از 10 پل بزرگ و کوچک می باشد و برای حرکت قطارهایی با سرعت 160 كيلومتر بر ساعت برای مسافری و 120 كيلومتر بر ساعت برای باری طراحی شده است و در این محور 8 ايستگاه شامل 2 ايستگاه تشكيلاتی مسافری به نام های سبز و اردبيل و 3 ايستگاه مسافری درجه 2 به نام های فيروزآباد، گنجگاه و مهماندوست و 3 ايستگاه بين راهی پيش‌بينی شده است.
لازم به ذکر است ساخت ایستگاه مرکزی راه آهن اردبیل در مکانی دوردست و نامناسب از دیگر ایرادات وارد بر پروژه راه آهن اردبیل می باشد.
..........................................
گزارش از فرزاد تقی زاده
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn