دوستاقداکی لاریمیزی اونوتمایاق! آخرین وضعیت فعالین دربند حرکت ملی
- توضیحات
- منتشر شده در دوشنبه, 22 دی 1393 23:03
: آذوح: دوستاقداکی لاریمیزی اونوتمایاق!/اختصاصی سانا نیوز از آخرین وضعیت فعالین دربند حرکت ملی
سعید متین پور: سعید متین پور روزنامه نگار و فعال مدنی آذربایجانی که از سوی شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به هشت سال حبس تعزیری محکوم شده است، یکشنبه ۶ مهرماه ۱۳۹۳ به زندان زنجان منتقل شده است و هم اکنون نیز در زندان این شهر به سر می برد. آقای متینپور چهارم خرداد ۱۳۸۶ در زنجان بازداشت و پس از تحمل ۲۷۸ روز بازداشت موقت٬ در هشتم اسفند ۸۷ به قید وثیقه ۵۰۰ میلیون تومانی از زندان اوین آزاد شده بود. این روزنامهنگار طی جلسهای روز بیستم تیر ۸۸ از سوی قاضی صلواتی رئیس شعبه ۱۵ دادگاه انقلاب تهران به این دادگاه احضار می شود و در همان حین دستگیر شده و به زندان اوین منتقل می شود . دادگاه تجدید نظر استان تهران نیز آذر ماه ۸۷ حکم هشت سال زندان این فعال حقوق بشر آذربایجانی را تایید کرد. وی بیشتر مدت زمان بازداشتش را در سلولهای انفرادی بند ۲۰۹ زندان اوین تهران و تحت شکنجه ها و فشارهای شدید جسمی و روحی گذرانده است و اینک در اثر همان شکنجه ها از ناراحتی های گوارشی و سردرد و کمردرد شدید پس از آزادی از زندان اوین رنج می برده است . متین پور فارغ التحصیل رشته فلسفه از دانشگاه تهران و عضو هیات تحریریه هفته نامه های «یارپاق»، «موج بیداری» و وبلاگ نویس و فعال مدنی است که به خاطر دفاع از حقوق ملت ترک، نوشتن مقالات در وبلاگ و سایر فعالیتهای مدنیش با این اتهامات روبرو شده است. نکته جالب توجه در مورد این فعال حرکت ملی اینکه سعید متین پور یکشنبه ۵مرداد۹۳ پس از ۵ سال حبس در زندان اوین برای اولین بار به مدت ۳ روز به مرخصی اعزام شد. و اکثر فعالین حرکت ملی از اقصی نقاط آذربایجان جنوبی به دیدار وی در زنجان رفتند.
یوروش(آیت) مهر علی بیگلو: یوروش(آیت) مهر علی بیگلو از فعالین سر شناس حرکت ملی بارها توسط ارگانهای امنیتی جمهوری اسلامی دستگیر گردیده و چندید بار به حبس محکوم گردیده است.در آخرین دستگیری اما روز ۹اردیبهشت۹۲ قاضی باقرپور، رئیس شعبهی سوم دادگاه انقلاب تبریز، آیت(یوروش) مهرعلی بیگلو را به همراه شهرام رادمهر، محمود فضلی، لطیف حسنی و بهبود قلیزاده به اتهام تشکیل گروه غیرقانونی به ۸ سال حبس تعزیری و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به ۱ سال حبس تعزیری و مجموعاً به ۹ سال حبس تعزیری محکوم نمود. وی در طول مدت حبس خویش به دنبال احکام ناعادلانه و در اعتراض به این حکم ، بار اول در تاریخ ۲۲ تیر ماه سال ۱۳۹۲ ، به مدت ۲۸ روز دست به اعتصاب غذا زدند که در پی درخواست پیش کسوتان و فعالین حرکت ملی و همچنین اشخاصی چون آیت الله بیات زنجانی به اعتصاب غذای خود پایان دادند . و بار دوم نیز از روز ۲۶فروردین۹۳ برای فرستادن فعالین به زندان شهرهای خود و خواسته های دیگر، به مدت ۳۷ روز دست به اعتصاب غذا زدند و در نهایت روز ۳۱اردیبهشت۹۳ پس از ۳۷ روز اعتصاب غذا بنا به درخواست های خانواده، شخصیتهای سیاسی، فرهنگی و فعالان مدنی تصمیم گرفته به اعتصاب خود پایان دهد. به دنبال اعتصاب غذای 37 روزه، یوروش مهر علی بیگلو روز 10 خرداد ماه 93 به زندان جلفا منتقل می گردد که پس از نزدیک به 100 روز بنا به دلایل امنیتی دو باره به زندان مرکزی تبریز منتقل می گردد و هم اکنون نیز در زندان تبریز به سر می برد. پیش تر نیز آقای مهر علی بیگلو در اردیبهشت 89 از سوی ارگانهای امنیتی دستگیر و پس از گذراندن نزدیک به 9 ماه در بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز به 18 ماه حبس تعزیری محکوم گردیده بود.
دکتر لطیف حسنی: دکترلطیف حسنی از فعالین با سابقه حرکت ملی و فارغ التحصیل رشته حقوق بین الملل از دانشگاه باکو می با شد.در ماههای پایانی سال ۱۳۹۱ وی به همراه محمود فضلی، شهرام رادمهر، آیت مهرعلی بیگلو و بهبود قلیزاده، چهار فعال دیگر آذربایجانی بازداشت شده و در روز ۹اردیبهشت۹۲ قاضی باقرپور، رئیس شعبهی سوم دادگاه انقلاب تبریز، لطیف حسنی، آیت(یوروش) مهرعلی بیگلو، شهرام رادمهر، محمود فضلی و بهبود قلیزاده را به اتهام تشکیل گروه غیرقانونی به ۸ سال حبس تعزیری و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به ۱ سال حبس تعزیری و مجموعاً به ۹ سال حبس تعزیری محکوم می نماید.آقای لطیف حسنی نیز پیش از این سابقه دستگیری در خردادماه 89 را دارند به طوری که پس از دستگیری و گذراندن چند ماه در بازداشتگاه اطلاعات تبریز به همراه آقای مهر علی بیگلو هر کدام به 18 ماه حبس تعزیری محکوم می گردند. آقای لطیف حسنی در طول ایام حبس خویش تا کنون دو بار دست به اعتصاب غذای طولانی زده اند که اولین اعتصاب غذای ایشان ۲۲ تیر ۹۲ و به صورت دسته جمعی و به همراه محمود فضلی، شهرام رادمهر، آیت(یوروش) مهرعلی بیگلو، و بهبود قلیزاده در اعتراض به رای صادره دادگاه انقلاب تبریز بوده و دومین اعتصاب ایشان نیز از روز ۲۸ اردیبهشت ماه 93 شروع شده و 52 روز به طول انجامیده و در اعتراض به نقض حقوق زندانیان سیاسی ،عدم رعایت اصل تفکیک جرایم در زندانها و احقاق حقوق قانونی زندانیان سیاسی از جمله حق انتقال به شهر محل سکونت و استفاده از مرخصی و همچنین اعتراض به آزار و اذیت خانوادههای زندانیان سیاسی بوده است که در نهایت ایشان موفق می شوند پس از اعتصاب غذای خود به بند سیاسی زندان رجایی شهر کرج منتقل شوند.
محمود فضلی: محمود فضلی از فعالین با سابقه حرکت ملی آذربایجان جنوبی و جانباز جنگ تحمیلی ایران و عراق می باشد که بارها و بارها به دلیل فعالیتهای هویت طلبانه خویش از سوی نهادهای امنیتی ایران دستگیر و حبس گردیده اند.در آخرین دستگیری روز ۱۱دی۹۱ آقای محمود فضلی مقابل منزل خود توسط مامورین امنیتی بازداشت می شوند و به بازداشتگاه اداره اطلاعات تبریز منتقل می گردند و در روز ۹اردیبهشت۹۲ قاضی باقرپور، رئیس شعبهی سوم دادگاه انقلاب تبریز،محمود فضلی را به همراه 4 تن از دیگر فعالین حرکت ملی به اتهام تشکیل گروه غیرقانونی به ۸ سال حبس تعزیری و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به ۱ سال حبس تعزیری و مجموعاً به ۹ سال حبس تعزیری محکوم می نماید .پیش تر نیز آقای فضلی در خرداد ماه 89 و شهریور ماه ۹۰ به همراه ۲۸ تن از فعالین ملی-مدنی آذربایجانی در قوم تپه تبریز دستگیر شده بود و به تحمل یک سال حبس تعزیری و یک سال حبس تعلیقی به مدت ۵ سال محکوم گردیده بود . این جلسه از سوی فعالین ملی-مدنی آذربایجانی به منظور چاره اندیشی و ارائه راهکارهایی جهت پیشگیری از خشک شدن دریاچه اورمیه تشکیل یافته بود . شایان ذکر است روز 30 ام فروردین ماه 62 و در حالی که آقای محمود فضلی در حال گذران دوران محکومیت خویش در زندان تبریز بودند،پدر بزگوارشان در حسرت دیدار فرزند خود، دار فانی را وداع می گویند که مسولین امنیتی زندان اجازه حضور آقای فضلی بر بالین پدرشان را نمی دهند! هم اکنون آقای فضلی در زندان تبریز و در حال گذراندن حبس 9 ساله خویش می باشند.
شهرام رادمهر: مهندس شهرام رادمهر اهل شهرستان خیاو(مشگین شهر) و فارغ التحصیل رشته مهندسی صنایع از دانشگاه مالک اشتر اصفهان می باشند.مهندس شهرام رادمهر 18 بهمن ماه ۹۱ در مشکین شهر دستگیر گردید و به اطلاعات تبریز و سپس به زندان تبریزمنتقل می شود و پس از نزدیک به 3 ماه بازداشت موقت،سر انجام در روز ۹اردیبهشت۹۲ قاضی باقرپور، رئیس شعبهی سوم دادگاه انقلاب تبریز،شهرام رادمهر را به همراه 4 تن از دیگر فعالین حرکت ملی به اتهام تشکیل گروه غیرقانونی به ۸ سال حبس تعزیری و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به ۱ سال حبس تعزیری و مجموعاً به ۹ سال حبس تعزیری محکوم می نماید. پیش تر نیز آقای رادمهر در خردادماه 89 و به همراه تنی چند از دوستانش دستگیر و پس از سپری کردن نزدیک به 100 روز در بازداشتگاه اطلاعات تبریز، به 6 ماه حبس تعزیری محکوم گشته بودند شهرام رادمهر در مرداد ماه 93 از زندان مرکزی تبریز به زندان مشکین شهر منتقل می شوند و هم اکنون نیز در زندان مشکین شهر در حال گذران محکومیت خویش می باشند. بهبود قلی زاده: بهبود قلی زاده از فعالین سر شناس حرکت ملی و مدیر گروه کوهنوردی “یاشیل” در شهر قوشاچای می باشد و تا کنون بارها در راستای احقاق حقوق ملی دستگیر و زندانی گردیده است.در آخرین دستگیری،آقای قلی زاده به همراه 4 فعال سر شناس حرکت ملی دیگر در در ماههای پایانی سال ۱۳۹۱ بازداشت شده و در روز ۹اردیبهشت۹۲ قاضی باقرپور، رئیس شعبهی سوم دادگاه انقلاب تبریز، لطیف حسنی، آیت(یوروش) مهرعلی بیگلو، شهرام رادمهر، محمود فضلی و بهبود قلیزاده را به اتهام تشکیل گروه غیرقانونی به ۸ سال حبس تعزیری و به اتهام تبلیغ علیه نظام جمهوری اسلامی ایران به ۱ سال حبس تعزیری و مجموعاً به ۹ سال حبس تعزیری محکوم می نماید. آقای قلی زاده در روز 10 فروردین 93 به دلیل ناراحتی کلیه به مرخصی استعلاجی اعزام شده و هم اکنون نیز در مرخصی استعلاجی به سر می برند.
داود عظیم زاده: داود عظیم زاده فعال ملی – مدنی ساکن مراغه روز ۲۴ دی۹۱ پس از تجمعات اعتراضی مردم مراغه به همراه آقایان بهمن خالقی و حجت الاسلام عظیمی قدیم بازداشت گردیده ،ابتدا به اطلاعات مراغه و سپس به اطلاعات تبریز منتقل می شوند.وی پس از یک ماه بازجویی همراه با خشونت در اداره اطلاعات مراغه وتبریز، ۲۴بهمن۹۱ به زندان مرکزی تبریز منتقل می گردد. دی ماه سال92 قاضی داور نیا رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب مراغه داود عظیم زاده را به اتهام عضویت در دسته یا جمعیتی که هدف آن بر هم زدن امنیت کشور است، به ۱ سال حبس تعزیری و ۱ سال حبس تعلیقی به مدت ۵ سال محکوم نمود. روز ۸شهریور۹۳ داود عظیم زاده فعال ملی – مدنی آذربایجانی برای گذراندن دوران محکومیت ۱ ساله، خود را به زندان مرکزی تبریز معرفی می کند و هم اکنون نیز در زندان مرکزی تبریز به سر می برد.
حسن زارع زکلیکی:
داستان نویس و روزنامه نگار آذربایجانی از ۲۲ ماه پیش در زندان مرکزی تبریز دربازداشت بسر می برد. حسن زارع زکلیکی متولد ۱۳۴۶ داستان نویس و روزنامه نگار آذربایجانی از زمان بازداشت از روز ۲۱اسفند۹۱ در بند 3 گانه زندان مرکزی تبریز بسر می برد و در طول مدت بازداشت ۲۲ ماهه ی خود از حق مرخصی و آزادی موقت محروم بوده است. این داستان نویس آذربایجانی در ۲ شعبه ی دادگاه تبریز محاکمه و در مجموع به ۳۳ ماه حبس تعزیری محکوم شده است. وی در شعبه ۱ دادگاه انقلاب تبریز به ریاست رحیم حملبر به اتهام «بر هم زدن امنیت عمومی و تشویق از طریق تشویق مردم به شرکت در تظاهرات نجات دریاچه اورمیه» به ۱ سال حبس و به اتهام «توهین به رهبری» به ۶ ماه حبس و به اتهام تشکیل «نهضت آزادی بخش آذربایجان» به ۹۱ روز حبس تعزیری محکوم شده است. همچنین وی در شعبه ۱۰۴ جزایی تبریز به ریاست قاضی سجاد حبیبی نیز به اتهام توهین به انبیا به ۱ سال حبس تعزیری محکوم و از اتهام «انتشار شماره حساب شخصی خود در اینترنت جهت کمک به زلزله زدگان آذربایجان» تبرئه شده است. در حکم صادر شده علیه وی در توضیح «نهضت آزادی بخش آذربایجان» آمده: «نامبرده با ایجاد گروهای ایمیلی و فیس بوکی اقدام به پخش جزوه های آموزش به زبان تورکی نموده است.»
داریوش عندلیبیان: داریوش عندلیبیان از فعالین سر شناس حرکت ملی در قوشاچای همراه تنی چند از دیگر فعالین مدنی،به هنگام حضور در مراسم روز ۲۱آذر همزمان با سالروز تشکیل حکومت ملی آذربایجان به هنگام حضور در مراسمی که به همین مناسبت بر سر مزار «خانعلی مطیعی» یکی از شهدای این واقعه در روستای قجلو در نزدیکی شهر میاندوآب ترتیب داده شده بود، توسط ماموران نیروی انتظامی بازداشت شده و به بازداشتگاه اداره اطلاعات قوشاچای منتقل می شود. فروردین ماه سال جاری قاضی جوادی کیا رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب مهاباد داریوش عندلیبیان را به همراه 4 فعال مدنی دیگر آقایان حبیب منافی آذر، ، جواد سودبر، مختار ابراهیمی و یوسف مختاری را در مجموع به ۲۱ماه حبس تعزیری محکوم می نماید. داریوش عندلیبیان به ۹ ماه حبس تعزیری و دیگر فعالان مدنی به ۳ ماه و یک روز حبس تعزیری محکوم شده اند. شایان ذکر است آقای عندلیبیان هم اکنون در زندان قوشاچای(میاندوآب) به سر می برد.
حبیب منافی آذر،مختار(آرتان)ابراهیمی،جواد سودبر،یوسف مختاری:
این 4 فعال مدنی آذربایجانی به همراه آقای داریوش عندلیبیان،روز ۲۱آذر۹۲ همزمان با سالروز تشکیل حکومت ملی آذربایجان به هنگام حضور در مراسمی که به همین مناسبت بر سر مزار «خانعلی مطیعی» یکی از شهدای این واقعه در روستای قجلو در نزدیکی شهر میاندوآب ترتیب داده شده بود، توسط ماموران نیروی انتظامی بازداشت شده و به دادگاه انقلاب مهاباد معرفی شدند. این فعالین پس از مدتی بازداشت با ارائه وثیقه بطور موقت آزاد می شوند. فروردین ماه سال جاری قاضی جوادی کیا رئیس شعبه اول دادگاه انقلاب مهاباد ، هر کدام از این 4فعال را به ۳ ماه و یک روز حبس و داریوش عندلیبیان را به 9 ماه حبس تعزیری محکوم می نماید. اتهام این فعالین عضویت در دسته و یا جمعیت به قصد بر هم زدن امنیت ملی و تبلیغ علیه نظام عنوان شده بود. در آذر ماه سالجاری این فعالین جهت گذراندن محکومیتشان دستگیر شده و به زندان مهاباد منتقل می شوند.هم اکنون این 4 فعال حرکت ملی در زندان مهاباد در حال گذران دوران محکومیت خویش می باشند.
یاسر اکبری، عطا کریمی، نیما حسنی، و محمد تمدنی 4 تن از فعالین مدنی اورمو:
روز ۲۵آذر۹۳ علی چابک رئیس شعبه ۱ دادگاه انقلاب اورمیه یاسر اکبری، عطا کریمی، نیما حسنی، و محمد تمدنی 4 تن از فعالین مدنی شهر اورمو را در مجموع به ۲۲ ماه حبس تعزیری محکوم کرد. این دادگاه، یاسر اکبری، عطا کریمی و نیما حسنی را بر اساس ماده ۵۰۰ قانون مجازات اسلامی به اتهام تبلیغ علیه نظام «به نفع احزاب و گروه های تجزیه طلب ضد نظام» به ۶ ماه و محمد تمدنی سرای نیز به اتهام «برافراشتن پرچم جمهوری آذربایجان در سالن الغدیر و هواداری از جریانهای تجزیه طلب و قوم گرایانه»به ۴ ماه حبس تعزیری محکوم نموده است.استنادات حجه السلام علی چابک رئیس شعبه ۱ دادگاه انقلاب اورمیه برای صدور این حکم «ارسال پیامک در پی دعوت یکی از شبکه های ماهواره (GünazTV) در جهت برپایی اعتراض با عنوان تجمع حامیان دریاچه اورمیه و خواسته ی برخی سایت های قوم گرایانه و تجزیه طلب» عنوان شده است. عصر روز ۲۰خرداد۹۳ شماری از شهروندان و فعالان آذربایجانی در اعتراض به بی توجهی مسئولان به خشک شدن دریاچه اورمیه در شهرهای تبریز و اورمیه تجمع اعتراضی برگزار کردند. این فعالان روز ۱۹خرداد۹۳ در پارک «ائللر باغی» شهر اورمیه از سوی ماموران امنیتی بازداشت شده بودند. این فعالین هم اکنون بیرون از زندان بوده ومنتظر اجرای ا حکام شان می باشند.