سهم ناچیز شرکت های آذربایجان شرقی در بین غول های اقتصاد ایران/جای خالی غول های آذربایجان در طرح رتبه بندی

آذوح: موفق‌ترین بنگاه‌های تجاری و صنعتی کشور در قالب 500 شرکت برتر و بزرگ ایران، در حالی در هفدهمین سال رتبه‌بندی شرکت‌ها معرفی شدند که خبری از نام های بزرگ صنایع آذربایجان شرقی نبود.
به گزارش نصر نیوز، با توجه به آمار ارائه شده از سوی سازمان مدیریت صنعتی، حجم فروش 100 شرکت اول سال 93 بر اساس اطلاعات مالی سال گذشته، معادل 528 هزار و 230 میلیارد تومان بوده که در مقایسه با حجم فروش 100 شرکت برتر سال پیش از آن، بیش از 49 درصد رشد داشته است. 10 شرکت ابتدای فهرست نیز فروشی معادل 19 برابر فروش 10 شرکت انتهای فهرست دارند. 15 شرکت بالای فهرست نیز 50 درصد جمع فروش 100 شرکت را شکل می‌دهند که نشان‌دهنده درجه تمرکز در وضعیت شرکت‌های بزرگ ایران است. از آنجا که میزان اثرگذاری فعالیت بنگاه‌ها در ابعاد اقتصاد ملی، رابطه مستقیمی با میزان فروش شرکت دارد، گزینش و رتبه‌بندی شرکت‌ها در مرحله اول بر اساس شاخص «حجم فروش» صورت می‌گیرد.
تحلیل گزارش های حاصل از این رتبه بندی به اعتقاد نعمت زاده وزیر صنعت، معدن و تجارت به عنوان قطب نما در حوزه سیاست های اقتصادی کشور می تواند ایفای نقش کند.
با آنالیز نتایج حاصل از نتایج این دوره از طرح رتبه بندی مشخص می شود از بین 500 شرکت برتر کشور سهم آذربایجان شرقی تنها 11 شرکت یا به عبارتی تنها 2 درصد است.
شرکت های پالایش نفت تبریز، پتروشیمی تبریز،تراکتورسازی ایران، ایران خودرو تبریز ، داروسازی زهراوی، مخابرات آذربایجان شرقی ، شیرپاستوریزه پگاه آذربایجان شرقی ، شهرسازی و خانه سازی باغمیشه، صنایع پمپیران، چرخشگر و پلیمر کیسه تبریز 11 شرکتی هستند که نامشان بین غول های اقتصادی ایران به چشم می خورند.
بر این اساس دربین 100 شرکت اول تنها نام شرکت پالایش نفت تبریز (هلدینگ) با 11 پله صعود و شرکت پتروشیمی تبریز با 4 پله صعود به چشم می خورند.
با تحلیل جایگاه های شرکت های آذربایجان شرقی حاضر در این رتبه بندی مشخص می شود که 60 درصد این شرکت ها جایگاه سال گذشته خود را از دست داده و با سقوط رتبه مواجه شده اند.
در بین شرکت های برتر آذربایجان شرقی شرکت شهرسازی و خانه سازی باغمیشه با مالکیت عمومی موفق شده است با 109 پله صعود و با 1047.9 میلیارد ریال فروش رتبه خود را از 444 سال 91 به 335 در سال گذشته برساند که از حیث بهبود جایگاه بهترین شرکت به شمار می رود.
همچنین بعد از آن شرکت داروسازی زهراوی با 32 پله صعود در جایگاه 226 کشور جای گرفته است این شرکت سال گذشته 1510.1 میلیارد ریال فروش اعلام کرده است.
در بین شرکت های آذربایجان شرقی حاضر در این رتبه بندی شرکت چرخشگر با مالکیت خصوصی بیشترین میزان سقوط رتبه را داشته است به طوری که این شرکت جایگاه 401 خود در سال 91 را با رتبه 448 سال گذشته عوض کرده است این شرکت سال گذشته 633.5 میلیارد ریال فروش اعلام کرده است.
این گزارش می افزاید،امسال متاسفانه نام شرکت های بزرگ بخش خصوصی آذربایجان شرقی در طرح رتبه بندی هفدهم به چشم نمی خورد که این امر نیاز به تحلیل و بررسی دارد.
امسال در رتبه‌بندی شرکت‌های برتر ایران، وضعیت مالکیت شرکت‌ها در سه دسته دولتی، خصوصی و عمومی نیز اعلام شده است. شرکت دولتی شرکتی است که بیش از 50 درصد سهام آن در مالکیت سازمان‌ها یا شرکت‌های دولتی باشد. شرکت خصوصی شرکتی است که بیش از 50 درصد سهام آن در مالکیت اشخاص حقیقی و حقوقی بخش خصوصی باشد. شرکت با مالکیت موسسات عمومی شرکتی است که بیش از 50 درصد سهام آن در مالکیت نهادها و موسسات عمومی باشد.
بر اساس این گزارش، فروش شرکت اول فهرست نسبت به فروش شرکت صدم 38 برابر بزرگ‌تر است. 10 شرکت ابتدای فهرست نیز فروشی معادل 19 برابر فروش 10 شرکت انتهای فهرست دارند. 15 شرکت بالای فهرست نیز 1/ 50 درصد جمع فروش صد شرکت را شکل می‌دهد که نشان دهنده درجه تمرکز در وضعیت شرکت‌های بزرگ ایران است.
گزارش نصر نیوز حاکی است، سازمان مدیریت صنعتی آذربایجان شرقی نیز در دو سال گذشته اقدام به برگزاری طرح رتبه بندی شرکت های اقتصادی آذربایجان کرده است که این امر خود در حصول نتایج تحلیلی و همچنین برنامه ریزی آینده اقتصادی منطقه مفید خواهد بود.
.......................................
گزارش از امیر کریم زاد شریفی
Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn