سمینار «مرزهای جغرافیایی قفقاز در گذر تاریخ» محملی برای طرح ادعاهای ضد آذربایجانی
- توضیحات
- منتشر شده در چهارشنبه, 19 فروردين 1394 15:47
آذوح: سخنرانان سمینار علمی «مرزهای جغرافیایی قفقاز در گذر تاریخ» در سخنرانی های خود ادعاهایی را به مردم آذربایجان در دو سوی ارس و دولت جمهوری آذربایجان نسبت داده اند.
به گزارش اویان نیوز، این سمینار در ۲۷آبان۹۳ با همکاری موسسه ی ترجمه و تحقیق هور، موسسه ی مطالعات ایران و اوراسیا (ایراس) و بنیاد مطالعات قفقاز برگزار گردید.
سایت ایران چهر به استناد آلیک آنلاین چند ماه پس از برگزاری این سمینار گزیده ای از مباحث مطرح شده در آن را منتشر کرده است.
در بخشی از مطالب منتشر شده درباره این سمینار، به موضوع « نقش و سیاست جمهوری اسلامی ایران در منطقه ی قفقاز پس از فروپاشی اتحاد جماهیر شوروی» پرداخته شده است.
محمد شوری یکی از سخنران بخش چهارم این سمینار با اشاره به منازعه قره باغ در سخنانی ابراز داشته: رهبران ایران با یک انتخاب بسیار سنجیده سعی کردند به جای آنکه وارد درگیری شوند، با استفاده از ارتباطات فرهنگی با دو طرف درگیر بیشتر نقش میانجی را ایفا کنند.
مدیر گروه مطالعات اوراسیای مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام با عنوان نادیده انگاشتن خدمات ایران از سوی آذربایجانیان می افزاید: جبهه ی خلق آذربایجان از ابتدای تشکیل و پس از پایان جنگ، همواره رویکردهای ناسیونالیستی خود را پنهان نکرده و قوت بخشید و به انواع مختلف سعی در تحریک افکار عمومی مردم آذربایجان ایران نمود .
کنارگذاشتن ایران در سرمایه گذاری های نفتی حوزه ی دریای خزر، کنارگذاشتن ایران از فرایند میانجیگری گروه مینسک، کنارگذاشتن ایران از خط لوله باکو – جیحان- تفلیس و تلاش برای ایجاد تنش های قومی در ایران از دیگر موارد مورد ادعای محمد شوری بوده است.
وی در حالی ادعای بی طرفی و میانجی گری ایران در مناقشه قره باغ را مطرح می کند که فعالان آذربایجانی در ایران و برخی مقامات دولتی در جمهوری آذربایجان و برخی روزنامه نگاران منطقه، ایران را به دلیل نزدیکی روابط با ارمنستان مورد انتقاد قرار می دهند.
از زمان استقلال ارمنستان از اتحاد شوروی سابق، دولت ایران روابط گسترده و نزدیکی با جمهوری ارمنستان داشته است.
مناقشه قره باغ : جنگ آزادی و رهایی بخشی بین مردم قره باغ و دولت مرکزی آذربایجان بود
کارن خانلری، تاریخ نگار و نماینده ی ارمنیان تهران و شمال ایران از دیگر حاضران این سمینار تجاوز نظامی ارمنستان به کمک نیروهای نظامی روسیه به منطقه قره باغ کوهستانی را «جنگ آزادی و رهایی بخشی بین مردم قره باغ و دولت مرکزی آذربایجان» معرفی می کند.
وی حمله نظامی دولت ارمنستان به خاک جمهوری تازه استقلال یافته ی آذربایجان را با مسئله ی «کوزوو» را در «سنخیت کامل» ارزیابی می کند.
این ادعا در حالی از سوی نماینده ی ارمنیان تهران و شمال ایران مطرح می شود که شورای امنیت سازمان ملل در چندین قطعنامه کشور ارمنستان را به عنوان متجاوز معرفی کرده و خواستار خروج نظامی این کشور از مناطق مورد مناقشه بوده است.
در نتیجه حملات نظامی ارمنستان نزدیک به ۲۰ درصد از خاک کشور آذربایجان به اشغال ارمنستان در آمد.
سیدجواد طباطبایی: در جمهوری آذربایجان دشمنان قسم خورده ای داریم
سیدجواد طباطبایی با انتقاد از روابط خارجی ایران با جمهوری آذربایجان در سخنانی ابراز داشت: درباره ی این کشور باید بدانیم که در جمهوری آذربایجان دشمنان قسم خورده ای داریم.
این پژوهشگر مسائل تاریخ و سیاست با طرح ادعای حمایت دولت آذربایجان از فعالان آذربایجانی داخل ایران گفت: همشهری های آذربایجانی ما به تحریک سفارت باکو [ در واشنگتن ] پرچم های آذربایجان بزرگ را می افراشتند و ما امروز دنباله ی این اقدامات را در دانشگاه ها و حتی اماکن عمومی تبریز و آذربایجان شاهد هستیم.
پیشتر وی در مصاحبه ای با نشریه مهرنامه به دلیل بکارگیری الفاظ توهین آمیز نسبت به زبان تورکی آذربایجانی و فعالان این حوزه و طرح ادعاهای غیر واقع از سوی نویسندگان و فعالان آذربایجانی با انتقادهایی مواجه شده بود.
جهانگیر کرمی، هوشنگ طالع، ایساک یونانسیان و سالار سیف الدینی از دیگران حاضران این سمینار بودند.
نویسندگان و پژوهشگران آذربایجانی طرح این گونه ادعاها را از سوی لابی های ارمنی در ایران ارزیابی می کنند و از طرح این گونه مسائل در نهادهای دولتی ابراز نگرانی می کنند.