برگزاری همایش ادبیات معاصر آذربایجان در دانشگاه تبریز
- توضیحات
- منتشر شده در پنج شنبه, 03 ارديبهشت 1394 23:33
آذوح: همایش ادبیات معاصر آذربایجان از سوی کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز در این دانشگاه برگزار شد.
به گزارش اویان نیوز، سه شنبه ۱اردیبهشت۹۴ همایش «ادبیات معاصر آذربایجان» با حضور محمد صبحدل نویسنده و مدیرمسئول انتشارات بوتا در تالار شهید شفایی دانشگاه تبریز با حضور دانشجویان برگزار شد.
در آغاز این همایش، محمدرضا اقدسی دبیر کانون آذربایجان شناسی دانشگاه تبریز، ضمن خوش آمد گویی به میهمانان با ارائه گزارشی دربارهی فعالیتهای کانون طی یکسال اخیر بر لزوم همکاری مسئولان دانشگاهی جهت پیشبرد برنامه های فرهنگی کانون تاکید کرد.
سخنرانی میریاسین سیدحسینی از اعضای کانون آذربایجان شناسی با موضوع «فضای فکری و شعری سید حیدر بیات»، با خواندن اشعاری از حیدر بیات و اشاره به نوآوریهای وی در شعر آذربایجانی دیگر بخش این برنامه بود.
سپس محمد صبحدل سخنران این همایش، سخنرانی خود را تحت عنوان «رشد و پویایی ادبیات داستانی ترکی آذربایجانی پس از انقلاب اسلامی» آغاز کرد.
این ناشر آذربایجانی گفت: بعد از هر تحول بزرگ اجتماعی ما شاهد جهش در خور اعتنای نثر بوده ایم. البته ادبیات ترکی آذربایجانی به علت شرایط خاص خود تندی و کندی هایی در مسیر حرکت داشته ولی استثنای این ویژگی جهانی نیست و بعد از انقلاب با اغماض از تأخیراتی که قابل درک بوده اند به بالندگی خود ادامه داده و ما اکنون در آستانه ی شکوفایی نسل جدیدی از نویسندگان هستیم که ترکی آذربایجانی می نویسند و با آثار شاخص جهانی آشنا هستند.
وی در ادامه افزود: البته مقصود از تحول، روندی است که به صورت جمعی پیش برده میشود و مسبب تغییر مناسبات اجتماعی است.
صبحدل با اشاره به تحولات ادبیات آذربایجان در دورهی مشروطه گفت: جلیل محمدقلی زاده داستان کوتاه «صندوق پست» را که یک داستان کوتاه جدی ، کامل و مدرن است را درسال ۱۹۰۱؛ حداقل ۲۰ سال زودتر از تألیف اولین داستان کوتاه فارسی(یکی بود یکی نبود-جمالزاده ۱۳۰۰) تألیف کرده است.
این نویسنده، با بیان اینکه رشد نثر ترکی آذربایجانی در شمال ارس در مسیری جدی قرار دارد افزود: در ایران با توجه به محدودیتهای دوره پهلوی اول تنها در دورهی فضای آزادی سیاسی نسبی ناشی از سقوط پهلوی اول و قبل از استیلای دیکتاتوری پهلوی دوم ما شاهد حرکات اجتماعی و طبیعتا رشد ژانرهای داستانی یعنی نثر ترکی آذربایجانی در ایران هستیم. نویسندگانی چون عباس پناهی ماکویی با رمانهای تاریخی ستارخان و شیخ محمد خیابانی، حمید محمدزاده، فتحی خشگنابی، محمدرضا عافیت، رحیم دقیق و … محصول این دورهی تاریخی اند و برخی از آثار آنها برای نسل جدید سرمشق و جذاب است. آنان بنیان نثرمدرن داستانی ترکی آذربایجانی در ایران را ریخته اند و تاریخ ادبیات آذربایجان نام آنها را تا ابد زنده نگه خواهد داشت.
صبحدل با تقسیمبندی ادبیات کلاسیک آذربایجان در سه قسمت ادبیات دیوانی، شفاهی و آشیقی گفت: در اکثر مناطق جهان دو نوع ادبیات شفاهی و دیوانی موجود بوده و بر همین اساس بسیاری از محققان ادبیات ترکی نیز ترجیح داده اند، ادبیات آشیقی را ادبیات شفاهی بدانند، ولی ادبیات آشیقی آذربایجان شاخصههایی را داراست که آن را از دو نوع مذکور متمایز میسازد. وجه تمایز ادبیات آشیقی با ادبیات شفاهی دارا بودن مؤلف در ادبیات آشیقی و دیوانهای آشیقی است ولی بر خلاف ادبیات دیوانی، دیوانهای آشیقی نه به شکل مکتوب که به صورت شفاهی و سینه به سینه منتقل میشده است.
عضو هیئت داوری مسابقات داستان نویسی «صباحی اؤدولو» در ادامه سخنان خود گفت: ما در تاریخمان شاهد نمونههای ادبی از نوع قصه یا ناغیل میباشیم، ولی ادبیات داستانی منثور (در ترکی تحکیه) به صورت ژانرهای جدید یعنی رمان، پووئست (که در فارسی به داستان کوتاه بلند ترجمه شده) و داستان کوتاه (short story)، صرفا با دوران مدرن مربوط اند و به طوری طبیعی جهت انتقال و ارائهی این آثار امکانات مدرن اجتماعی از قبیل نشریه، انتشارات و محیطهای مناسب فرهنگی مورد نیاز است. مردمی که این امکانات را به دست بیاورند مردمی مترقی و مدرن خواهند بود و برای رسیدن به این امکانات لازم است که این مردم خود را صاحب نثری مدرن در زبان بدانند. مخلص کلام اینکه بدون نثری مدرن و بالنده نمی توان به مردمی مدرن و فرهیخته بدل شد.
محمد صبحدل در پایان با اشاره به خلاقیت و بالندگی نسل جدیدی از نویسندگان ترکی آذربایجانی از حضار خواست که قدر نویسندگان زبان مادری خود را بدانند و در ترویج نثر به عنوان ضرورتی برای بالندگی همه سویهی مدنی کوشا باشند.
در ادامه ی همایش سهند میلانی از اعضای کانون آذربایجان شناسی به معرفی علیرضا نابدل (اوختای) پرداخت و سخنان خود را با شعری از وی به پایان برد.
اجرای موسیقی آشیقی از دیگر برنامه های این همایش بود.
این همایش با خواندن شعری از استاد شهریار و معرفی کوتاه این شاعر نامی آذربایجانی از سوی سمیه عیدی یکی دیگر از اعضای کانون به پایان رسید.